Ασπα
Back to Blog
FACE TO FACE
May 13 2018

"Aspa on line"! Είναι εδώ και μας ανοίγει την καρδιά της!

Την άκουσα στην ομιλία της στο TEDx, τη διάβαζα στο blog της και έτυχε να γίνει και η μέντορας μου στο blogging!Είναι μία γυναίκα που δε βαριέσαι να την ακούς, πάντα έχει κάτι καινούριο να σου πει, κάτι ουσιώδες, υπέροχα διατυπωμένο, που συνεχώς δημιουργεί! Πάντα είναι εκεί να σε βοηθήσει, να σε ακούσει. Με ένα blog που για 11 χρόνια βρίσκεται στις προτιμήσεις των αναγνωστών (27.000!), διάσημη πια και επιτυχημένη, μου κάνει την τιμή να είναι στην παρεούλα μας!

- Άσπα πως ξεκίνησες το blog σου;

Το θυμάμαι σαν να ήταν χθες: Μια μέρα άκουγα μια διαδικτυακή εκπομπή και η παρουσιάστρια ήταν αναστατωμένη γιατί η κόη ενός φίλου της τράκαρε με το αυτοκίνητο και βρισκόταν σε σοβαρή κατάσταση στο νοσοκομείο. Συνδέθηκε μαζί του στην εκπομπή κι εκείνος είπε ότι ξεκίνησε ένα blog για να ενημερώνει τους φίλους της οικογένειας για την εξέλιξη της υγείας της κόρης του. Και έδωσε τη διεύθυνση του blog.

Μου φάνηκε απίστευτο ότι ένας κοινός θνητός μπορούσε να αποκτήσει τη δική του γωνιά στο internet! Επισκέφτηκα το blog. Ήταν απαίσιο στην εμφάνιση αλλά δεν είχε σημασία. Ήταν σαν να είδα… πυροτεχνήματα! Αποφάσισα να ξεκινήσω κι εγώ το δικό μου blog για να μοιραστώ τις σκέψεις μου ως μαμά. Οι κόρες μου τότε ήταν 3,5 και 5,5.

-Πες μου κάποια "πράγματα" που έχεις κάνει μέχρι σήμερα, που έχεις πετύχει,  χάρη στο blog σου!

Το blogging άλλαξε εντελώς την πορεία της ζωής μου. Μου άνοιξε πόρτες, έκανα φιλίες και συνεργασίες, προσκλήθηκα σε τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές εκπομπές, μίλησα σε TEDx και σε εκδηλώσεις του Πανεπιστημίου Αθηνών, του υπουργείου Παιδείας και της ΕΕΔΕ.

Το σημαντικότερο όμως είναι ότι κατάφερα να κάνω το χόμπι μου επάγγελμα και να ασχολούμαι με αυτό που μου αρέσει! Δε θα ήθελα να κάνω τίποτε άλλο από αυτό που κάνω. Αυτό είναι το μεγαλύτερό μου κέρδος.

- Ποιες ήταν οι δυσκολίες πριν από 10 χρόνια που ξεκινούσες;

Η δυσκολία ήταν ότι έπρεπε να εφεύρω τον τροχό. Δεν είχα ιδέα τι έκανα και δεν είχα κανέναν να συμβουλευτώ,  οπότε αναγκαστικά έπαιρνα όλες μου τις πληροφορίες από το… Google. Όπου έβρισκα πολλές σωστές αλλά και πολλές λάθος πληροφορίες. Ήταν σαν να είχα ξεκινήσει για να μακρινό ταξίδι χωρίς να έχω χάρτη ή οδηγό. Ήταν δύσκολο!

- Ποιες οι δυσκολίες σήμερα, για εσένα που έχεις εδώ και τόσα χρόνια το blog σου;

Η δυσκολία σήμερα είναι να επιλέξω σε τι θα δώσω προτεραιότητα από τα χιλιάδες πράγματα που έχω να κάνω. Δεν υπάρχουν αρκετές ώρες μέσα στην ημέρα για να κάνεις όλα όσα θέλεις να κάνεις και η δυσκολία είναι να επιλέξεις ποια είναι τα σημαντικά.

- Από που αντλείς έμπνευση για τα θέματα σου;

Στο AspaOnline.gr στο οποίο γράφω για τη ζωή μου ως μαμά, αντλώ έμπνευση από την ζωή με τα παιδιά μου. Στο AspaTsamadi.com στο οποίο βοηθάω ανθρώπους να αποκτήσουν μια δυνατή online παρουσία έχω διαφορετική τακτική. Έχω σκεφτεί προσεκτικά ποιες θα είναι οι κατηγορίες θεμάτων μου και γράφω θέματα που έχουν σκοπό να εκπαιδεύω τους αναγνώστες μου πάνω σε αυτά.

- Το blog σου είναι ένα "μαμαδίστικο" blog, θα έλεγα, ασχολείται κυρίως με παιδιά και γονείς. Τι το έκανε να ξεχωρίσει από τα εκατοντάδες άλλα με παρόμοια θεματολογία που υπάρχουν;

Το blog μου ξεχώρισε γιατί ήμουν ο εαυτός μου. Όταν βάζεις τον εαυτό σου και τη δική σου μοναδική φωνή μέσα στα post σου, δεν έχεις ανταγωνισμό.

-Τελικά οι Ελληνίδες είμαστε καλές μαμάδες;

Σύμφωνα με τη μικρή μου κόρη δεν υπάρχουν κακές μαμάδες, ούτε στην Ελλάδα ούτε πουθενά! Μια φορά που είχαμε μαλώσει και υπονόησα ότι μάλλον είμαι κακή μαμά για να έχουμε τέτοιες εντάσεις. Έφυγε τρέχοντας για το δωμάτιό της και βγήκε με μια ζωγραφιά στα χέρια.

Είχε ζωγράφισε δύο κόσμους. Τον κόσμο των καλών μαμάδων και τον κόσμο των κακών μαμάδων. Με έκπληξή μου είδα ότι όχι απλά δεν βρισκόμουν στον κόσμο των κακών μαμάδων, αλλά δεν υπήρχε καμία μαμά που να ζει εκεί! Ο κόσμος των κακών μαμάδων ήταν ακατοίκητος.  Μάλιστα είχε ζωγραφίσει και ένα κομμάτι άχυρο, από αυτά που υπάρχουν στις ερήμους ή στα γουέστερν και τα παίρνει ο άνεμος. Ερημιά.

Νομίζω ότι η κόρη μου έχει δίκαιο. Δεν γεννιέσαι μαμά, γίνεσαι μαμά. Με τον ίδιο τρόπο δεν γεννιέσαι καλή μαμά, γίνεσαι καλή μαμά.

-Μεγαλώνοντας 2 έφηβες, ποιο πιστεύεις είναι το πιο δύσκολο που έχεις να διαχειριστείς?

Όλες οι ηλικίες έχουν τις δυσκολίες της και η εφηβεία τις δικές της. Από τη μία πρέπει να είσαι εκεί να στηρίξεις και να προφυλάξεις τα παιδιά σου και από την άλλη πρέπει να τα αφήσεις ελεύθερα να βρουν τον εαυτό τους. Αυτή είναι κατά τη γνώμη μου η μεγαλύτερη δυσκολία. Να δώσεις χώρο στα παιδιά να βρουν τον εαυτό τους και να τα προετοιμάσεις για τη ζωή χωρίς εσένα ώστε να είναι έτοιμα να πετάξουν.

-Ας ξαναγυρίσουμε στο blogging. Κοιτάζοντας πίσω τι δε θα επαναλάμβανες, τι ήταν λάθος;

Έχω κάνει δεκάδες λάθη! Ό,τι λάθη υπήρχαν τα έκανα και εφηύρα μερικά που δεν υπήρχαν! Αλλά δεν πειράζει. Και αυτό είχε την αξία του. Γιατί όσο βούλιαζα μέσα στα λάθη και προσπαθούσα να βγάλω άκρη, ορκίστηκα ότι αν ποτέ τα κατάφερνα να πετύχω θα δίδασκα τις γνώσεις μου σε άλλους. Και έτσι έγινε τελικά!  

-Τι σημαίνει επιτυχία για σένα;

Επιτυχία είναι να κάνεις αυτό που αγαπάς. Είναι σπουδαίο να μπορείς να ρωτάς τον εαυτό σου «Τι θα μου άρεσε να κάνω στη ζωή μου ακόμα κι αν δεν πληρωνόμουν για αυτό;» και να απαντάς ότι θα έκανες αυτό ακριβώς που κάνεις και τώρα. Όταν κάνεις αυτό που πραγματικά αγαπάς, όλα τα άλλα βρίσκουν το δρόμο τους.

-Τι θα συμβούλευες κάποιον που κάνει τα πρώτα του βήματα στο χώρο του blogging;

Θα τον συμβούλευα να γράφει συστηματικά και να μην απογοητευτεί αν στην αρχή κανείς δεν διαβάζει το blog του. O Seth Godin είπε: «Αν είσαι καλός, κάποιοι άνθρωποι θα διαβάσουν το blog σου. Αν δεν είσαι καλός αλλά συνεχίσεις, θα γίνεις καλός».  

- Θα ήθελες να μοιραστείς 2 μυστικά του blogging μαζί μας;

Στο Live Online Σεμινάριο που θα κάνω την Τρίτη 15 Μαΐου με τίτλο «3 Μυστικά για ένα Επιτυχημένο blog» θα μοιραστώ τρία! Οπότε σας  προσκαλώ να έρθετε να τα ακούσετε!

-Τέλεια! Μη χάσετε την ευκαιρία λοιπόν να πάρετε μέρος στο δωρεάν webinar (on line σεμινάριο) της Άσπας απόψε το βράδυ στις 9μ.μ. Δηλώστε συμμετοχή(πατώντας τον παρακάτω σύνδεσμο)

https://aspatsamadi.com/blogsecrets/

-Άσπα, αγαπημένη μου δασκάλα, μίλησε μας για το "Blog Success"!!

Νανά, αγαπημένη μου μαθήτρια,  το Blog Success είναι το πρόγραμμα εκπαίδευσης που δημιούργησα για να βοηθήσω κι άλλους να αποκτήσουν ένα επιτυχημένο και επικερδές blog. Συγκέντρωσα όλα όσα έμαθα μέσα από τα 10 χρόνια στο χώρο και τα έβαλα μέσα σε αυτό το "βήμα προς βήμα" πρόγραμμα εκπαίδευσης. Όλα τα μαθήματα είναι online οπότε μπορεί κανείς να τα παρακολουθήσει ό,τι ώρα θέλει από την άνεση του σπιτιού του.  Πέρα όμως από πρόγραμμα εκπαίδευσης, το Blog Success είναι και πρόγραμμα υποστήριξης. Είμαστε μία σπουδαία ομάδα, αλληλοβοηθιόμαστε, αλληλοϋποστηριζόμαστε και πορευόμαστε μαζί. Συμφωνείς;

- Συμφωνώ και επαυξάνω!! Βιώνω αυτή την εμπειρία ένα χρόνο τώρα, μια υπέροχη εμπειρία, και δε μετάνιωσα στιγμή!!...Συγγνώμη...ποιός παίρνει συνέντευξη από ποιόν τώρα;;

Λοιπόν, εάν θέλετε να δημιουργήσετε το δικό σας blog, να έχετε ισόβια υποστήριξη, να γίνετε μέλος μιας υπέροχης κοινότητας, σπεύσατε! Αδράξτε την ευκαιρία και κάντε εγγραφή στο πρόγραμμα της Άσπας, πατώντας το παρακάτω link (τα μαθήματα αρχίζουν 21 Μαΐου)!

https://nanasigouna.com/blogpost/blog-success

Άσπα μου σε ευχαριστώ πολύ! Καλή επιτυχία στο "blog success" και σε ό,τι δημιουργείς!

Share: