Λουλουδια μελισσα
Back to Blog
POSITIVE VIBES
Mar 12 2020

Κορονοϊός.... Κυριάρχησε στο νου! Βρες τα θετικά!

Και ήρθε ένας κορονοϊός (ή κορωνοϊός ή κοροναϊός) να αλλάξει τα πάντα! Να μας φοβίσει, να μας κλείσει στα σπίτια μας, να μας περιορίσει. Και εκεί που πιστεύαμε ότι ελέγχαμε τα πάντα, συνειδητοποιούμε ότι δεν ελέγχουμε τίποτα! Τίποτα; Κάτι ελέγχουμε ακόμη....το πιο σημαντικό! Τη σκέψη μας και τις αντιδράσεις μας! Κι αυτό δε μπορεί να μας το πάρει κανένας! Είμαστε κυρίαρχοι!

Κυρίαρχος του νου!

Κορονοϊός...Προσπάθησε να μην επικρατήσει ο φόβος στο μυαλό. Από εκεί ξεκινάνε όλα, από το μυαλό. Γίνε κυρίαρχος του νου! Οι αντιδράσεις σου σε αυτό που συμβαίνει καθορίζουν τη δική σου πραγματικότητα! Ναι, είσαι δυνατός! Μπορείς να φτιάξεις μια νέα πραγματικότητα! Ενημερώσου, συμμορφώσου, πάρε προφυλάξεις αλλά μη φοβάσαι. Δώσε στο γεγονός τις διαστάσεις ακριβώς που έχει. Δεν είναι κάτι απλό, αλλά ούτε κάτι που πρέπει να προκαλέσει πανικό. Το γεγονός δεν αλλάζει...είναι ο γνωστός πια κορονοϊός. Μπορεί να αλλάξει όμως η αντίδραση σου απέναντι στο γεγονός. Και από την αντίδραση σου αλλάζει και το αποτέλεσμα. Θα είναι ήρεμη η ζωή σου έστω και σε άλλους ρυθμούς ή αγχωτική και πανικόβλητη;

Μα υπάρχουν θετικά;

Και μην ξεχνάς! Κάθε άσχημη, αρνητική κατάσταση έχει και θετική πλευρά! Πάμε να τη βρούμε ακόμη και στον κορονοϊό;

  • Αντιμετωπίζουμε μια πρόκληση! Ξαφνικά αλλάζουν οι καθημερινές μας συνήθειες, η ρουτίνα μας. Πόσο έτοιμοι είμαστε να το διαχειριστούμε αυτό; Ο Δαρβίνος είχε πει: "Δεν είναι τα πιο δυνατά είδη που επιβιώνουν ή τα πιο έξυπνα, αλλά αυτά που ανταποκρίνονται καλύτερα στις αλλαγές!" Είναι μία πρόκληση λοιπόν να "εκπαιδευθούμε" πώς θα βγαίνουμε από την comfort zone, από τη ζώνη άνεσης μας ώστε να εξελισσόμαστε και να πετυχαίνουμε στόχους! Μια ευκαιρία να μάθουμε να προσαρμοζόμαστε και να αλλάζουμε πιο εύκολα συνήθειες! Οι συνήθειες είναι οι πεποιθήσεις μας που κάποιες φορές μας περιορίζουν, που κάποιες φορές αποτελούν εμπόδιο για την εξέλιξη μας! Ευκαιρία λοιπόν να εκπαιδεύσουμε τον εγκέφαλο μας στην αλλαγή!
  • Ήρθε η ώρα να θυμηθούμε το αξιακό μας σύστημα, να αναθεωρήσουμε και να αποσαφηνίσουμε προτεραιότητες! Ας θυμηθούμε πόση σημασία έχει για εμάς η οικογένεια, ο εθελοντισμός, ο χρόνος στη φύση, η δημιουργικότητα εκτός διαδικτύου, το διάβασμα ενός βιβλίου, η συζήτηση με ένα φίλο!
  • Αποδέξου...αποδέξου την κατάσταση όπως είναι! Ούτε καλή, ούτε κακή. Ούτε άνευ σημασίας ούτε άξια πανικού και δράσε ανάλογα. Είναι μια καλή εκπαίδευση στο mindfulness! Το mindfulness εκπαιδεύει το άτομο στην αποδοχή μιας κατάστασης, χωρίς προσπάθεια να την αλλάξει, χωρίς κριτική. Έτσι αποκτάει συνειδητότητα, επίγνωση των καταστάσεων, απαλάσσεται από το άγχος, από αρνητικές σκέψεις, από σκέψεις που κολλάνε στο παρελθόν, σκέψεις που κοιτάνε αγχωτικά και εμμονικά το μέλλον.
  • Συνειδητοποιούμε πόσο όμορφη, πόσο υπέροχη είναι η ζωή παρά τις καθημερινές δυσκολίες. Νιώθουμε ευγνώμονες ξαφνικά για πράγματα που θεωρούσαμε δεδομένα! Την ελευθερία μας, τη συνάθροιση και επαφή με άλλους ανθρώπους, τη βόλτα, το να δούμε μια παράσταση, να διασκεδάσουμε όπως μας αρέσει! Σε λίγο καιρό θα τα βρούμε πάλι!Αναπτύσσουμε λοιπόν ευγνωμοσύνη, ένα συναίσθημα που μόνο καλά φέρνει στη ζωή μας! https://nanasigouna.com/blogpost/na-eugnomoneis

Βρες τον εαυτό σου!

-Ευκαιρία για ενδοσκόπηση! Οι γρήγοροι ρυθμοί της καθημερινότητας μας στερούν την ευκαιρία για λίγο αναστοχασμό και εσωτερικό διάλογο! Καλλιέργεια αυτοπειθαρχίας! Μια δεξιότητα απαραίτητη σε πολλές εκφάνσεις τις ζωής μας! Ήρθε η ώρα να την εξασκήσουμε! Θα βοηθήσει, εκτός των άλλων, σε γενικότερη πειθαρχία και σεβασμό σε κανόνες, σε συνεργασία για καλύτερα αποτελέσματα!

-Ήρθε η ώρα για ταπεινότητα..Ήρθε η ώρα να καταλάβουμε ότι όλοι είμαστε ίσοι και να βιώσουμε την κοινή ανθρώπινη φύση! Ήρθε η ώρα να συνεργαστούμε χωρίς ιδιοτέλεια!

-Ήρθε η ώρα να αφήσουμε τους επιφανειακούς στόχους και να δώσουμε βάθος και ουσία σε ό,τι κάνουμε! Είναι ευκαιρία να γίνουμε πιο ουσιαστικοί, πιο αληθινοί αντιλαμβανόμενοι το αληθινό νόημα της ζωής!

-Ευκαιρία να καλλιεργήσουμε το χιούμορ σαν μια πραγματικά υπέροχη δεξιότητα που μπορούμε να προτάξουμε σαν άμυνα στον οποιοδήποτε φόβο ή άσχημο συναίσθημα! 

-Και φυσικά πρόκληση όσον αφορά τη θετική μας σκέψη! Εδώ θα φανεί πόσο θετικά σκεπτόμενοι είμαστε...στα δύσκολα!

Θα περάσει και αυτό...και θα βγούμε πιο δυνατοί! Και μην ξεχνάς! "Παρ'όλα αυτά, αύριο είναι μια άλλη μέρα"!

Share: