Ασφαλεια
Back to Blog
WITH LISA'S EYES
Jan 24 2018

Όρια στα παιδιά. Πόσο απαραίτητα είναι;

Λοιπόν κοιμάμαι όποια ώρα θέλω. Είμαι στο tablet, laptop, όση ώρα θέλω, βλέπω τηλεόραση, μιλάω στο τηλέφωνο όσο θέλω. Δε φοράω τα σιδεράκια όσες ώρες πρέπει, έκανα πατίνι μέσα στο σπίτι στις 11 το βράδυ, πήγα στο σχολείο με κοντομάνικο και έτρωγα σουβλάκια 5 μέρες συνεχόμενες!

Αποτέλεσμα; Είμαι μονίμως κουρασμένη και κάτι μαύροι κύκλοι έκαναν την εμφάνιση τους κάτω από τα μάτια μου. Επιπλέον τα ματάκια μου είναι κόκκινα, μάλλον από τις πολλές ώρες στο tablet. Στο σχολείο δεν τα πηγαίνω καλά τις τελευταίες μέρες και οι καθηγητές μου έκαναν παρατήρηση. Η ορθοδοντικός μου είπε ότι θα φοράω σιδεράκια 3 μήνες παραπάνω απ'ότι θα τα φορούσα, κρύωσα με το κοντομάνικο, οι γείτονες μας έκαναν παρατήρηση και... δε μπορώ να τρώω συνέχεια κρέας!

Αλλά εκτός όλων αυτών, αναρωτιέμαι... μήπως η μαμά δε με αγαπάει πια; Γιατί δε με φροντίζει; Γιατί δε νοιάζεται; Βαρέθηκα να κάνω χαζομάρες! Ας μου πει κάποιος τι πρέπει να κάνω!

24/1/2018

Όλα είναι μια χαρά! Η μαμά και πάλι...με καταπιέζει! Γιούπι!

Μου τα εξήγησε όλα. Με άφησε χωρίς "όρια", χωρίς κανόνες για λίγες μέρες. Κι αυτό γιατί της έλεγα συνέχεια ότι "θέλω να κάνω ό,τι θέλω". Μου είπε ότι πρέπει να υπάρχουν "όρια" σε εμάς τα παιδιά ώστε να αισθανόμαστε ασφάλεια,αγάπη, αυτοπεποίθηση, να έχουμε αυτοπειθαρχία. Ότι για να είμαστε ισορροπημένοι πνευματικά και ψυχικά, δεν πρέπει να υπάρχει ασύδοτη ελευθερία από τους γονείς.

Μου είπε ακόμη ότι το να μάθω να συμμορφώνομαι σε κανόνες και όρια θα με κάνει να σέβομαι τα όρια των άλλων αλλά και να απαιτώ να σέβονται οι άλλοι τα όρια τα δικά μου. Ότι έτσι θα υπάρχει σταθερότητα και θα νιώθω πιο ασφαλής. Ότι  έτσι θα  φτάσω στην αυτογνωσία.

Δεν τα κατάλαβα και όλα όσα είπε, αλλά ξέρω ότι θέλω να με φροντίζει και...να μου βάζει "όρια"!

Share: