ελατηρια
Back to Blog
POSITIVE VIBES
Oct 01 2020

Τι είναι θετική σκέψη τελικά;

Πολλοί ακούγοντας και διαβάζοντας για θετική σκέψη μου λένε ότι τους αγχώνει να επιδιώκουν συνέχεια να σκέφτονται και να αισθάνονται θετικά! Πιστεύουν ότι θετική σκέψη είναι απαγόρευση αρνητικών σκέψεων και αγνόηση αρνητικών συναισθημάτων. Όχι, δεν είναι αυτό η θετική σκέψη! Τι είναι θετική σκέψη; Πάμε να δούμε τι είναι και τι δεν είναι;(σε συντομία βέβαια γιατί το θέμα είναι πολύ μεγάλο).

Συναισθήματα και σκέψεις!

Υπάρχουν γύρω στα 180 συναισθήματα από τα οποία τα 10 είναι τα σημαντικότερα. Και σε αυτά τα 10 ανήκουν και αρνητικά συναισθήματα. Αυτά τα 10 βασικά συναισθήματα καλό είναι να τα βιώνουμε όλα κατά τη διάρκεια μιας εβδομάδας. Σκεφτόμαστε θετικά δε σημαίνει αρνούμαστε και φοβόμαστε να νιώσουμε άσχημα. Αγκαλιάζουμε όλα τα συναισθήματα!! Τα αποδεχόμαστε! Και τα θετικά αλλά και τα αρνητικά!

Η θετική σκέψη δεν “απαγορεύει” να αισθανθείς αρνητικά. Ίσως αυτό πιστεύουν πολλοί και αισθάνονται ενοχικά απέναντι σε αρνητικές σκέψεις. Η θεωρία της θετικής σκέψης λέει όταν αισθανθείς αρνητικά ή όταν σκεφτείς αρνητικά βίωσε το αλλά μην κρίνεις τη σκέψη σου ή το συναίσθημα σου. Απλά παρατήρησε το. Ζήσε το χωρίς να το επιβαρύνεις όμως με κατηγόριες και κριτική. Μην πιέζεις τον εαυτό σου να σκέφτεται μόνο θετικά, να αισθάνεται μόνο θετικά συναισθήματα, να έχει μόνο θετική και αισιόδοξη νοοτροπία. Τότε θα φτάσεις στο αντίθετο αποτέλεσμα και θα μπεις στην τοξική θετικότητα.

Ζήσε το αρνητικό συναίσθημα, δίνει και αυτό ενέργεια, οδηγεί σε δημιουργικότητα, σε αλλαγή, σε συνειδητοποίηση των “θέλω” και “μπορώ”!Κλάψε, διώχνει τοξίνες, ελαφρύνει την ψυχή, καθαρίζει τη σκέψη! Όχι όμως για πολύ!! Μην αφεθείς στο αρνητικό συναίσθημα για μέρες. Φύγε γρήγορα από αυτό. Γιατί μπορεί να γίνει μόνιμο συναίσθημα. Και αυτό σίγουρα δεν είναι καλό! Γι αυτό και η θετική σκέψη σου δίνει λύσεις μέσα από το coaching, τη θετική ψυχολογία, το mindfulness, τεχνικές και τρόπους διαφορετικούς!

Όμως, θα επιδιώξεις να αισθανθείς περισσότερα θετικά συναισθήματα. Η θετική σκέψη είναι φάρμακο! Δημιουργεί νέες συνάψεις νευρώνων στον εγκέφαλο και γίνεται έκρηξη ορμονών χαράς, νευροδιαβιβαστών που διαχέονται σε όλο το νευρικό σύστημα και σε κάνουν να νιώθεις χαρά, ευεξία, ζωντάνια!! Εννοείται ότι θέλουμε να νιώθουμε χαρούμενοι και υγιείς! Χωρίς να μας γίνεται εμμονή!

Όχι, η ευτυχία δε χρειάζεται να γίνει εμμονή, ούτε η χαρά αυτοσκοπός!Μήπως όμως φοβάσαι τη χαρά τελικά; Ναι, συμβαίνει και αυτό! Διάβασε εδώ: https://nanalifeonlife.gr/mi-fovasai-ti-xara/

Τι είναι θετική σκέψη; Αλλάζω τρόπο αντίδρασης, αλλάζω τρόπο σκέψης!

Κάποιοι πιστεύουν ότι θετική σκέψη σημαίνει αδιαφορώ, εθελοτυφλώ μπροστά στα προβλήματα λέγοντας: “δεν υπάρχει πρόβλημα, σκέψου θετικά”. Λάθος! Σκέφτομαι θετικά σημαίνει ότι αναγνωρίζω θέματα που με απασχολούν και ενεργοποιούμαι να βρω λύσεις με έναν τρόπο πραγματικά ουσιαστικό, αποτελεσματικό, δημιουργικό, χωρίς να κάνω κακό στην υγεία μου.

Θετική σκέψη σημαίνει αλλάζω τον τρόπο που διαχειρίζομαι τις καταστάσεις! Δε γίνομαι έρμαιο των εξωτερικών καταστάσεων αλλά είμαι ελεύθερος να αντιδράσω με έναν άλλον τρόπο. Συνειδητοποιώ ότι έχω επιλογές! Επιλογή να αλλάξω τρόπο αντίληψης γιατί μόνο από εμένα εξαρτάται η ζωή μου και από καμία εξωτερική συνθήκη! Και επιλέγω να ζήσω θετικά, υπεύθυνος για τη ζωή μου ώστε να μπορώ να αλλάξω και το τελικό αποτέλεσμα!

Σκέφτομαι θετικά σημαίνει αναγνωρίζω και την αρνητική πλευρά του εαυτού μου και την αποδέχομαι. Όχι μοιρολατρικά και απογοητευτικά όμως. Προσπαθώ να τη βελτιώσω να την εξελίξω. Γιατί όχι; Ποιός δε θέλει να ζήσει πιο όμορφα ξεκινώντας από τη βελτίωση και την αποδοχή του εαυτού. Γιατί μόνο έτσι θα ζήσουμε πιο όμορφα, πιο ήρεμα. Αυτό είναι θετική σκέψη!

Θετική σκέψη…πώς, πότε, γιατί;

Και φυσικά η αλλαγή τρόπου σκέψης, το να σκέφτεσαι θετικά, δε θα γίνει από τη μία μέρα στην άλλη, ούτε θα γίνει ολοκληρωτικά. Δε γίνεται να αλλάξουν άμεσα εγγραφές και μοτίβα που είναι εγκατεστημένα εδώ και χρόνια στο υποσυνείδητο. Θέλει δουλειά με τον εαυτό και επανάληψη ώστε να σπάσουν αυτά τα μοτίβα και να εγκατασταθούν καινούρια! Εκπαιδεύσου στη θετική σκέψη! Και ναι, υπάρχει και η θετική πλευρά σε κάθε κατάσταση! Αν μάθουμε να βρίσκουμε πρώτα αυτή, σίγουρα η ψυχική μας υγεία θα είναι καλύτερη! Όλα είναι θέμα εκπαίδευσης του νου και θέμα επιλογών! Γιατί να επιλέξω να υπερισχύσει το άσχημο κι όχι το όμορφο;

Αξίζει η προσπάθεια! Θα παρατηρήσεις πόσο ηρεμούν το μυαλό και η ψυχή! Έτσι βελτιώνεται και η σωματική υγεία. Βρίσκεις λύσεις στα θέματα που σε απασχολούν! Αποφασίζεις το καλύτερο για εσένα! Δεν ασχολείσαι με μικρά, ασήμαντα πράγματα αλλά διασαφηνίζεις προτεραιότητες και σημαντικά για σένα θέματα. Αμφισβητείς δεδομένα και στερεότυπα και επιδιώκεις αλλαγές. Επικοινωνείς καλύτερα με τους ανθρώπους γύρω σου και καλυτερεύουν οι σχέσεις σου!

Είμαι “οπαδός” της θετικής σκέψης! Άλλαξε η ζωή μου στο καλύτερο! Είναι η σειρά σου! Είμαι εδώ για να σε βοηθήσω!!

Share: