"Αλέξης Ζορμπάς"
Back to Blog
BOOKS
Nov 29 2017

"Αλέξης Ζορμπάς"

Στο βιβλίο αυτό αναπτύσσει μια ολοκληρωμένη προσωπικότητα, αυτή του Ζορμπά (ο οποίος υπήρχε βέβαια), που σε εντυπωσιάζει και σε καθηλώνει με το πάθος του για ζωή, τη φιλοσοφία του, το "αλέγκρο" και παιχνιδιάρικο στοιχείο του χαρακτήρα του, την ευγένεια και τον ιπποτισμό του προς τις γυναίκες.

Ο Καζαντζάκης καταπιάνεται με πολλά θέματα σε αυτό το συγγραφικό του έργο και τα φιλοσοφεί. Αυτό όμως γίνεται με τρόπο που δεν κουράζει και δε "βαραίνει" πάνω στη σκέψη σου. Πατρίδα, φιλία, έρωτας, Θεός, τιμή και υπόληψη, περηφάνια και ηθική, αξίες ζωής, η θέση της γυναίκας στην κοινωνία. Που βαδίζει η ψυχή, που πηγαίνει το μυαλό; Τι ψάχνει, γιατί παλεύει ο άνθρωπος με τη λογική στοχεύοντας στην ευτυχία;

Πόσο διαχρονικός αλήθεια ο Καζαντζάκης! Θέματα που απασχολούσαν και θα απασχολούν "εσαεί" τον άνθρωπο. Πιο επίκαιρος από ποτέ! Αυτή την περίοδο βγήκε στους κινηματογράφους ταινία με θέμα τη ζωή του συγγραφέα. Αλλά και στο θέατρο παίζεται το "Αλέξης Ζορμπάς". Θα τον τιμήσουμε λοιπόν τον Καζαντζάκη γιατί είναι η χρονιά του!

"...σαν ιεροσυλία μου φάνηκε άξαφνα η πρωινή λαχτάρα μου να κατασκοπέψω και να δω, αγέννητο ακόμη το μελλούμενο"!

"...οι πέτρες στον κατήφορο ζωντανεύουν!"

" Άνθρωπε, φτάσε στα άκρα και μη φοβάσαι. Η ζωή είναι μπελάς, ο θάνατος δεν είναι"!

"Όταν μας έρχουνται ανάποδα όλα, τι χαρά να δοκιμάζουμε την ψυχή μας αν έχει αντοχή και αξία!"

"Όμοια οι μεγάλοι οραματιστές, όμοια οι μεγάλοι ποιητές, βλέπουν τα πάντα για πρώτη φορά. Κάθε πρωί βλέπουν μπροστά τους καινούριο κόσμο. Δε βλέπουν καινούριο κόσμο, τον δημιουργούν"!

"Όποιος δεν έχει μέσα του την πηγή της ευτυχίας αλίμονο του! Όποιος θέλει να αρέσει στους άλλους, αλίμονο του! Όποιος δε νιώθει πως η ζωή ετούτη και η άλλη είναι ένα, αλίμονο του!"

!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Share: