εγκεφαλος
Back to Blog
POSITIVE VIBES
Nov 27 2017

Πολλαπλή νοημοσύνη!

Πώς γίνεται κάτι που για μένα είναι πασιφανές ότι πρέπει να έχει την α΄ αντίδραση, αντιμετώπιση, διαχείρηση, για κάποιον άλλον (του ίδιου περιβάλλοντος, των ίδιων ερεθισμάτων με μένα) να είναι εξίσου πασιφανές ότι πρέπει να έχει τη β΄ αντιμετώπιση;;;

Η θεωρία της πολλαπλής νοημοσύνης, που μας δίδαξαν στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, μου έλυσε την απορία!

Δεν υπάρχει μόνο ένα είδος νοημοσύνης, αλλά πολλά, συγκεκριμένα 8 είδη νοημοσύνης!! Έτσι προκύπτει η πολλαπλή νοημοσύνη! Γλωσσική νοημοσύνη, μαθηματική, μουσική, χωροταξική, κιναισθητική, διαπροσωπική, ενδοπροσωπική, νατουραλιστική. Υπάρχουν και δύο υποψήφιοι τύποι νοημοσύνης, οπότε θα φτάσουμε τα 10 είδη: η πνευματική και η υπαρξιακή!

Γλωσσική και μαθηματική-λογική νοημοσύνη είναι το γνωστό IQ. Διαπροσωπική και ενδοπροσωπική νοημοσύνη είναι το EQ (συναισθηματική νοημοσύνη). Άνθρωποι με υψηλό IQ μπορεί να χειρίζονται με άστοχο τρόπο την προσωπική τους ζωή επειδή έχουν χαμηλό ΕQ!

Σε κάθε άνθρωπο είναι αναπτυγμένο περισσότερο άλλο είδος νοημοσύνης. Αυτό μας κάνει να βλέπουμε τον κόσμο διαφορετικά και να αντιδράμε διαφορετικά!

Για παράδειγμα μπορεί να έχουμε δύο έξυπνους ανθρώπους, που ο ένας έχει αναπτυγμένη τη γλωσσική νοημοσύνη και ο άλλος τη μαθηματική. Ε λοιπόν αυτοί οι 2 άνθρωποι θα αντιδράσουν διαφορετικά σε πολλά θέματα. Οι λύσεις που θα δώσουν θα είναι διαφορετικές, ο τρόπος που θα περιγράψουν μια κατάσταση θα είναι διαφορετικός!

Αυτός που έχει αναπτυγμένη τη γλωσσική νοημοσύνη είναι ευαίσθητος στην ερμηνεία των λέξεων γι αυτό και δίνει μεγάλη βαρύτητα στο πως θα του πει κάτι ο συνομιλητής  του! Εκφράζεται με πληρότητα, πείθει, συγκινεί!

Αντιθέτως αυτός που έχει αναπτυγμένη τη μαθηματική νοημοσύνη στηρίζεται σε δεδομένα και λειτουργεί με πρακτικό τρόπο! Είναι πιο ικανός να διαχειριστεί προβλήματα της καθημερινής ζωής!

Αν λοιπόν δεχθούμε αυτό, σίγουρα θα είμαστε πιο επιεικείς με τους συνομιλητές μας, με τους συνανθρώπους μας και κατ' επέκταση πιο ήρεμοι εμείς οι ίδιοι!

Share: