ευτυχία
Back to Blog
POSITIVE VIBES
Oct 28 2017

Η ευτυχία είναι συνήθεια!

Ευτυχία, ηρεμία, γαλήνη... Τι είναι ευτυχία αλήθεια, τελικά; Θέμα "πολυφορεμένο", πολυσυζητημένο μα πάντα επίκαιρο. Μήπως γι'αυτήν δεν τα κάνουμε όλα; Με στόχο την ευτυχία δεν κινούμαστε πάντα; Η δουλειά μας, η οικογένειά μας, η καθημερινότητά μας, η εκπλήρωση των στόχων μας, όλα κατευθύνονται σε αυτό το μοναδικό, όλο χάρη θηλυκό...την ευτυχία μας.
Κατ'αρχάς μην νιώθεις ενοχές για κάτι που σε κάνει ευτυχισμένο, μην το αποφεύγεις, απόλαυσέ το! Όταν βρίσκεις πράγματα που απολαμβάνεις αληθινά μην αφήνεις κανέναν άλλο να σε κάνει να νιώθεις άσχημα γι'αυτό.

     "Μη νιώθεις ενοχές για τις απολαύσεις που παίρνεις από τα πράγματα που αγαπάς" λέει ο Austin Kleon (στο βιβλίο του "πούλα σαν καλλιτέχνης")!  Αν σε κάνει ευτυχισμένο να... συλλέγεις σκουπίδια κάνε το! Αν σε κάνει ευτυχισμένο να διαβάζεις κόμικς, κάνε το! Αν είσαι μονίμως σε διακοπές, enjoy χωρίς ενοχές!

      Τι είναι ευτυχία; Έκρηξη ορμονών, ορμονών χαράς! Πότε εκρήγνυνται αυτές οι ορμόνες; Όταν γίνουν οι κατάλληλες συνάψεις στους νευρώνες του εγκεφάλου. Πρέπει λοιπόν να γίνονται τέτοιες συνάψεις. Η ευτυχία είναι ΣΥΝΗΘΕΙΑ!!!

      Ναι, πρέπει να συνηθίσουμε να χαμογελάμε! Το χαμόγελό μας είναι μία αντίδραση και θα πρέπει να επιλέγουμε αυτή την αντίδραση αντί για κάποια άλλη όπως νεύρα, θυμό, παράπονα. Θα το συνηθίσουμε! Στιγμές χαράς που θα πρέπει να τις ρουφάμε και περνάνε απαρατήρητες. Πρέπει να συνηθίσουμε να απολαμβάνουμε το φως, τον ήλιο, τη συζήτηση με έναν φίλο, μια αγκαλιά, το διάβασμα ενός βιβλίου, μια βουτιά στη θάλασσα.

Έτσι θα δημιουργήσουμε καινούριο νευρωνικό δρόμο, δρόμο που προκαλεί έκρηξη σεροτονίνης, που οδηγεί στην ευτυχία! "Συνηθίζουμε"  λοιπόν  να μας αρέσουν πολλά πράγματα στην καθημερινότητά μας. "Συνηθίζουμε" να είμαστε χαρούμενοι και να ευγνωμονούμε!" Βλέπουμε" το θετικό στις καταστάσεις και υπερισχύει, δεν εστιάζουμε στο αρνητικό.

Ενεργοποίησε τον "δρόμο της χαράς"!

Κάθε βράδυ πριν κοιμηθώ γράφω 3 πράγματα που μου συνέβησαν μέσα στην ημέρα και με έκαναν χαρούμενη, με έκαναν να χαμογελάσω. Τρία συγκεκριμένα πράγματα. Στην αρχή δεν ήθελα να το κάνω, το θεώρησα πολύ...απλοϊκό. Όμως αυτό το απλοϊκό, δούλεψε! Μου έγινε συνήθεια κατά τη διάρκεια της ημέρας να εστιάζω στο θετικό, σε κάτι που με έκανε χαρούμενη. Πριν δεν έδινα σημασία και προσπερνούσα τα καλά κάνοντας "focus" στα άσχημα. Αυτή η άσκηση με ενεργοποίησε. Ενεργοποίησε σιγά σιγά έναν καινούριο νευρωνικό δρόμο, το "δρόμο της χαράς".

Ε ναι λοιπόν, η ευτυχία είναι συνήθεια!
Αν μπορώ εγώ γιατί όχι κι εσύ;

Share: