Θετικά και πολύχρωμα συναισθήματα μέσα στα αρνητικά
Back to Blog
POSITIVE VIBES
May 22 2021

Συναισθήματα... αφουγκράσου τι λένε!

Πόσο ασχολείσαι αλήθεια με τα συναισθήματα σου; Τα εντοπίζεις; Ξέρεις να τα ονομάζεις; Τα λαμβάνεις υπ' όψη όταν πρόκειται να πάρεις αποφάσεις;

Γιατί συναίσθημα;

Το συναίσθημα είναι ενέργεια! Είναι κάτι ζωντανό που ρέει μέσα μας! Είναι οδηγός για δράση, για κινητοποίηση, για αντίδραση! Γι αυτό και είναι καλό να το αναγνωρίζουμε και να μπορούμε να αντιδρούμε αναλόγως, να μπορούμε να το διαχειριζόμαστε αποτελεσματικά και προς όφελος μας! Το συναίσθημα οδηγεί σε αποφάσεις, δημιουργεί συμπεριφορές. 

 Το συναίσθημα πρέπει να εκφράζεται. Είναι μια μορφή ενέργειας απαραίτητη για να αναπτυσσόμαστε. Γι αυτό το λόγο είναι απαραίτητα και τα αρνητικά-δυσάρεστα συναισθήματα. Μέσα και από αυτά μαθαίνουμε τον εαυτό μας. Μαθαίνουμε και τι δε μας αρέσει και τι δε θέλουμε. Μαθαίνουμε να φεύγουμε λοιπόν από αυτό που δε μας αρέσει και να μη μένουμε εκεί. Κινητοποιούμαστε! Μπαίνουμε σε δράση! Βρίσκουμε τρόπους διαφυγής και παράλληλα δημιουργίας, που δε θα σκεφτόμασταν διαφορετικά. Τρόπους να πάμε εκεί που πραγματικά θέλουμε.

Αυτογνωσία μέσα από συναίσθημα!

  Αυτογνωσία...η βάση όλων! Ναι, συμβαίνει και μέσα από τα συναισθήματα. Και μάλιστα είναι η πιο ολοκληρωμένη αυτογνωσία. Αρκεί να τα παρατηρήσεις. Να τα εντοπίσεις. Να τα αναγνωρίσεις. Να τα αποδεχθείς. Να τα ονομάσεις. Να τα ξεχωρίσεις από τις σκέψεις. Άλλο σκέψη άλλο συναίσθημα. Πίσω από κάθε συναίσθημα υπάρχει μία σκέψη. Ποιά είναι αυτή; Η σκέψη γεννάει το συναίσθημα και το συναίσθημα οδηγεί σε συμπεριφορά. Τα 3 "Σ"! Σκέψη-συναίσθημα-συμπεριφορά.

Αναγνωρίζοντας τα συναισθήματα και δίνοντας τους τη δέουσα προσοχή θα μπορέσεις να τα διαχειριστείς αποτελεσματικά και να τα αξιοποιήσεις προς όφελος μας. Θα μπορέσεις να διαχειριστείς τη συμπεριφορά σου. Να υιοθετήσεις συνήθειες πιο λειτουργικές για εσένα. Να αναλάβεις την ευθύνη των πράξεων σου. Να διοχετεύσεις την ενέργεια σου σε πράξη. Γνωρίζοντας τον εαυτό σου καλύτερα μέσα από τα συναισθήματα σου, γνωρίζεις τα "θέλω" σου και δημιουργείς πιο ισχυρά κίνητρα και πιο επιτεύξιμους στόχους. Αλλάζεις συνήθειες και δημιουργείς νέους νευρωνικούς δρόμους στον εγκέφαλο.

Θα μπορέσεις να κατανοήσεις τη συμπεριφορά των άλλων, τα κίνητρα τους. Να διαχειριστείς καλύτερα τη διαφορετικότητα. Να ανταποκριθείς κατάλληλα στα συναισθήματα των άλλων, να έχεις αποτελεσματικότερη επικοινωνία, να συνεργαστείς πιο ευχάριστα και αποδοτικά και να έχεις καλύτερες σχέσεις.

Συντονίσου με τα συναισθήματα σου!

Και φυσικά μέσα από τα συναισθήματα, την αποδοχή τους και τη σωστή και αποτελεσματική διαχείριση τους χτίζεις αυτοπεποίθηση και αυτοεκτίμηση απολύτως απαραίτητες για μια ισορροπημένη ψυχική υγεία και επιτυχημένη πορεία!

 Η διαχείριση συναισθημάτων είναι σημαντική και στη δημιουργία θετικών συναισθημάτων. Δε δημιουργούμε θετικά συναισθήματα απλά μέσα από την απουσία αρνητικών. Αυτό μπορεί να προκαλέσει συναισθηματική αποσύνδεση αντί για θετική εκτίμηση. Παρατήρησε λοιπόν και τα αρνητικά συναισθήματα...αγκάλιασε τα...αποδέξου τα σαν κάτι φυσιολογικό. Και δες τι θέλουν να σου "πούνε". Αφουγκράσου τον εαυτό σου μέσα από τα συναισθήματα!

Συντονίσου με τα συναισθήματα σου, συντονίσου με τις ανάγκες σου! Μέσα από τα συναισθήματα θα βρεις τις ανάγκες σου. Πόση σημασία δίνεις στις ανάγκες σου; Η μη ικανοποίηση των αναγκών μας κρύβεται πίσω από άγχος, θλίψη, θυμό, επιθετικότητα...Ποιές συγκεκριμένες ανάγκες σου δεν ικανοποιείς;

Όλα αυτά είναι κομμάτι της συναισθηματικής νοημοσύνης. Μια ικανότητα απαραίτητη για την ψυχική μας ηρεμία, για μια ευτυχισμένη και επιτυχημένη ζωή. Η επίγνωση των συναισθημάτων μας, προκαλεί και επίγνωση της επίδρασης που προκαλούμε, επίγνωση της συμπεριφοράς μας. Η επίγνωση είναι κλειδί για καλύτερη σχέση με τον εαυτό μας και με τους άλλους!

Ενεργοποίησε συναισθήματα!

Βίωσε όσα πιο πολλά συναισθήματα μπορείς! Πώς?

1)Δώσε σημασία στα ερεθίσματα! Καθημερινά συμβαίνουν πολλά. Κάθε τι, ακόμη κι ένας ήχος, μια μυρωδιά, μια εικόνα, είναι ένα ερέθισμα. Όμως δίνεις σημασία; Έχεις επίγνωση του τι συμβαίνει γύρω σου, δίπλα σου; Τα ερεθίσματα πυροδοτούν συναισθήματα! Δώσε προσοχή λοιπόν!

2) Μήπως αντιλαμβάνεσαι τα πράγματα μέσα από περιορισμένη οπτική; Π.χ. δεν έχεις δουλειά και είσαι στενοχωρημένος και βλέπεις τα πράγματα μέσα από αυτό το πρίσμα. Ποιές θετικές και ενδυναμωτικές λέξεις μπορείς να προθέσεις καθημερινά στο λεξιλόγιο σου; Με αυτόν τον τρόπο θα διευρύνεις τη συναισθηματική σου παλέτα!

3)Άλλαξε εστίαση! Πώς; Με ένα χαρούμενο τραγούδι, με διαλογισμό, νέες δραστηριότητες, κάποιο άθλημα κλπ. Αλλάζεις εστίαση, νέα συναισθήματα γεννιούνται! 

4)Άλλαξε φυσιολογία, στάση σώματος! Έτσι απλά, όρθωσε το κορμί σου, η αναπνοή θα βγει πιο σωστά, πιο ολοκληρωμένα, τέντωσε ψηλά το λαιμό, σήκωσε το κεφάλι, χαμογέλασε! Καλωσόρισε τα καινούρια συναισθήματα που μόλις ήρθαν!

5) Βίωσε ξανά μία στιγμή που ένιωσες στην κορυφή!

6) Κάνε ασκήσεις mindfulness!

7) Βίωσε όσες πιο πολλές εμπειρίες μπορείς! Πες ναι στο καινούριο! Πες ναι στο διαφορετικό!
 
Βάλε τα συναισθήματα στη ζωή σου και βρες την πολυπόθητη ισορροπία! https://nanalifeonlife.gr/isoropia
Share: