Κοπελες Ηλιοβασιλεμα χαρα
Back to Blog
POSITIVE VIBES
Oct 31 2019

Βρες τον εαυτό σου και γίνε αυθεντικός!

Αυθεντικότητα σημαίνει να γνωρίζεις τον αληθινό σου εαυτό και να τον αγαπάς και να σε ακολουθεί σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής σου! Όχι τον τέλειο εαυτό, όχι αυτόν που θέλουν οι άλλοι, αλλά τον μοναδικό "εσύ". Σημαίνει να γνωρίζεις ποιές είναι οι αξίες σου και σύμφωνα με αυτές να πορεύεσαι.

Μαθαίνοντας τον εαυτό σου!

Νομίζεις ότι είναι εύκολο να μάθεις τον εαυτό σου; Όχι τις καθημερινές συμπεριφορές και συνήθειες, όχι τις συνηθισμένες σου αντιδράσεις αλλά τον βαθύτερο εαυτό σου. Ποιές είναι οι αξίες σου, οι πεποιθήσεις σου; Ποιές είναι οι αρετές σου, τα θετικά σου στοιχεία, τα ελαττώματα σου, τα "θέλω" σου, τα ταλέντα σου; Ποιές είναι οι ανάγκες σου; Το να μάθεις τον εαυτό σου είναι ένα μεγάλο ταξίδι μέσα από εμπειρίες, γνώση, διάβασμα, παρατήρηση, φροντίδα, εξέλιξη. Το ταξίδι της αυτογνωσίας! Και τότε θα αναγνωρίζεις και θα εκφράζεις τα αληθινά σου συναισθήματα, Θα εκφράζεις τα γνήσια θέλω σου, θα είσαι αυθεντικός στις πράξεις σου! 

Γνωρίζεις ποιές είναι οι αξίες οι δικές σου; Όχι οι αξίες άλλων (γονιών, κοινωνικού περιβάλλοντος) που έχεις υιοθετήσει σαν δικές σου (λέγονται "ψευτοαξίες" ) αλλά οι αληθινά δικές σου. Μόνο τότε θα είσαι αυθεντικός, "ώριμος", όταν πορεύεσαι σύμφωνα με τις δικές σου αξίες. Τότε το κίνητρο υλοποίησης για τις επιθυμίες σου θα είναι δυνατό. Τότε θα σταματήσεις να παίζεις τους ρόλους που οι άλλοι περιμένουν από εσένα. Και τότε θα είσαι ο αληθινός σου εαυτός, θα είσαι αυθεντικός! Θα εκφράζεις τα αληθινά σου συναισθήματα, τα γνήσια θέλω σου, Τον μοναδικό "εσύ"! Αυθεντικός χωρίς θυμό όμως απέναντι στους άλλους, χωρίς επιθετικότητα.

Και γιατί αυθεντικός; Μήπως ειλικρινής;

Και γιατί να είσαι αυθεντικός; Γιατί τότε θα σταματήσουν οι συγκρούσεις μέσα σου, θα είσαι καλά, θα προσεγγίσεις την ευτυχία! Θα έχεις καλύτερες σχέσεις, προσωπικές και κοινωνικές! Θα είσαι πιο ήρεμος, χωρίς άγχος αποδοχής και φόβο απόρριψης! Θα θέλεις να δημιουργήσεις, να εξελιχθείς!Μόνο τότε θα αποδεχθείς τον εαυτό σου και μόνο τότε θα τον αγαπήσεις! Μόνο τότε έχεις πιθανότητες να γίνεις ο άνθρωπος που θέλεις να γίνεις!

Πρόσεξε όμως... ο αυθεντικός εαυτός σημαίνει και ειλικρινής εαυτός; Και ο ειλικρινής εαυτός πόσο ειλικρινής μπορεί να είναι; Πολλές φορές με αιτιολογία "είμαι αυθεντικός, είμαι αληθινός" μήπως γίνεσαι αγενής; Το να λες ότι σκεφτείς και να προσβάλλεις τον άλλο δεν είναι αυθεντικότητα. Είναι αγένεια που παραβιάζει τους άγραφους κανόνες κοινωνικής συμπεριφοράς. Να είσαι αυθεντικός στις πράξεις σου, στα συναισθήματα σου, στο να εκφράζεις τα θέλω σου!

Ανακάλυψε τον εαυτό σου, αποδέξου τον, αγάπησε τον! Γίνε αυθεντικός!

Share: