θεληση
Back to Blog
POSITIVE VIBES
May 06 2018

Όταν τα "θέλω" γίνονται "μπορώ"!

Πόσες φορές πριν καν προσπαθήσεις για κάτι, έχεις σταματήσει , έχεις πει δε μπορώ και... τέλος; Πριν καν ξεκινήσει κάτι, τελείωσε;

Θέλω να ζητήσω αύξηση, θέλω να κάνω "αυτό" το βήμα επαγγελματικά, θέλω να αλλάξω επάγγελμα, θέλω να αδυνατίσω, να κάνω ταξίδια, να φύγω από αυτή την "αρρωστημένη" σχέση, από αυτόν το γάμο που με "πνίγει", από αυτήν τη φίλη που με καταπιέζει, θέλω να μάθω να λέω "όχι", να μάθω γερμανικά....δε μπορώ!

Στοπ! Βάλε ένα στοπ στα "δε μπορώ". Κάνε τα "θέλω" σου, "μπορώ"! Και τότε θα πετύχεις!

Πεποιθήσεις.

Τι σε κρατάει μακριά από τα "μπορώ"; Ένας σημαντικός λόγος είναι οι πεποιθήσεις σου! Τι είναι πεποιθήσεις; Αυτά που πιστεύεις! Αυτά που πιστεύεις από παιδί ορμώμενη από διάφορους λόγους: το οικογενειακό περιβάλλον, η κοινωνία που μεγάλωσες, τα ακούσματα σου, μια εμπειρία που είχες κλπ. Πεποίθηση είναι πως θα λειτουργήσεις βάσει της αξίας στην οποία στηρίζεται η συμπεριφορά σου.

Περιοριστικές πεποιθήσεις.

Σκέψου, ποιές πεποιθήσεις σε κρατάνε πίσω; "Δεν αλλάζω επάγγελμα γιατί έχω ένα κοινωνικά αποδεκτό και ευυπόληπτο επάγγελμα και δεν είναι σωστό να το αφήσω". "Δε μπορώ να μάθω γερμανικά γιατί είμαι μεγάλος πια". "Είμαι παχύς και δε μπορώ να συμμετάσχω στα δρώμενα της κοινότητας μου". "Ο άνθρωπος δεν αλλάζει"..

Όλες περιοριστικές πεποιθήσεις! Δε σε αφήνουν να εξελιχθείς, σε περιορίζουν, σε αποδυναμώνουν! Πεποιθήσεις που σε κάνουν να σκέφτεσαι ότι δε μπορείς να κάνεις κάτι άλλο, εκτός του να παραμείνεις στην ίδια κατάσταση. Να παραμείνεις στάσιμος.

Πως θα χειριστώ τους περιορισμούς που βάζω;

"Οι περιορισμοί ζουν στο μυαλό μας." Jamie Paolinetti

1)  Παρατήρησε τις σκέψεις σου. Εντόπισε τις πεποιθήσεις που σε περιορίζουν.

2) Τροποποίησε τες! Μετέτρεψε τες σε ενδυναμωτικές.

α) Αντίστρεψε τις αρνητικές πεποιθήσεις σε θετικές.

β) Υιοθέτησε θετικές φράσεις που θα αντικαταστήσουν τις αρνητικές.

3) Κάνε ερωτήσεις στον εαυτό σου:

-Είναι αληθινή αυτή η πεποίθηση;

-Ποιά αξία μου εξυπηρετεί; -Είναι δική μου αξία ή του περιβάλλοντος μου;

-Τι θα έκανα αν δεν είχα αυτή την πεποίθηση;

-Πως θα συμπεριφερόμουν;

-Τι θα είχα πετύχει;

4) Χτίσε "συνειδητότητα"! Να έχεις αντίληψη του εαυτού σου, να ζεις στο εδώ και τώρα, να είσαι παρών! (σε επόμενο post θα μιλήσουμε για συνειδητότητα). Όσο πιο συνειδητός είναι ο άνθρωπος τόσο πιο εύκολο είναι να εξαλείψει τις αντιστάσεις του!

4) Αποφάσισε να αλλάξεις τις πεποιθήσεις που σε κρατάνε πίσω. Σχεδίασε τις αλλαγές. Δράσε. Πες δυνατά "μπορώ"!

Όταν τα θέλω γίνονται μπορώ!

Τι σημαίνει "μπορώ"; Μπορώ σημαίνει είμαι ικανός να κάνω κάτι, έχω τη δυνατότητα να πετύχω! Σημαίνει πραγματοποιώ το στόχο μου! Θέλω=μπορώ=πραγματοποιώ=πετυχαίνω! Κάνε το λοιπόν!

Πάρε τα "θέλω" και κάνε τα "μπορώ"!

Share: